Masszőrkereső

-

masszőz, masszőr hirdetés

Viszlát, Édes!

2016-11-29

Magyarországon becslések szerint 800 ezer diabéteszes él, de nagy részüknek nincs tudomása  a betegségéről. A cukorbetegség a világon a leggyakoribb anyagcsere betegség, mely szövődményei révén rontja a beteg életminőségét és kilátásait.

Amit a diabéteszről tudni érdemes:

Ha a betegség kialakul az  inzulinhatás csökken vagy hiányzik, emiatt a szervezet egyes sejtjei nem képesek a vérből a cukrot felvenni, így éheznek. A vérből a cukor a vizelettel kiürül, sok vizet vive magával, innen a betegség neve :édes vizelés.

A rosszul vagy nem kezelt cukorbetegség súlyos szövődményekkel járhat, látásromlást vagy akár teljes vakságot, agyi keringészavart,  agyvérzést, féloldali bénulást, szívinfarktust, művesekezelést igénylő veseelégtelenséget, nem gyógyuló lábfekélyeket, vagy akár alsó végtag elvesztését is okozhatja.
Jellemző tünet a megnövekedett vizeletmennyiség, az állandó szomjúságérzet, a fokozott étvágy ellenére bekövetkezett súlyvesztés. Emellett a 2-es típusú cukorbetegségnél megjelenhet a fáradékonyság, levertség, éhségérzet, látásromlás, fejfájás, éjszakai  lábikragörcs, a bőrfelszín viszketegsége.
Ma már a cukorbeteg is teljes életet élhet, ha pontosan követi a terápiát, rendszeresen méri a vércukorszintjét, hogy pontosan tisztában legyen az állapotával és korszerű cukorbeteg étrendet követ, ami gyakorlatilag azonos azzal, amit egészséges táplálkozásként tartunk számon. Eléggé köztudott, hogy a cukorbetegek kezelése nem képzelhető el az étrend megfelelő módosítása, a diéta nélkül. Ennek ellenére mind a régebben fennálló, mind az újonnan diagnosztizált cokorbetegséggel együtt élők számára az egyik legnehezebben megoldható feladatnak a diéta bizonyul.
A rendszeres testmozgás szintén nélkülözhetetlen az egészség megörzésében és a szövődmények megelőzésében.

-LaM-