Masszőrkereső

-

masszőz, masszőr hirdetés

Vigyázz:elárul a firkád!

2016-09-01

Talán veled is előfordult már, hogy unalmasabb hivatali megbeszélés, értekezlet alatt, vagy hosszas várakozás, netán telefonálás közben, ha papír és íróeszköz akadt a kezed ügyébe, önkéntelenül is elkezdtél firkálni, rajzolgatni. A grafológia nemcsak az írást, hanem a rajzokat és a firkákat is képes elemezni, hiszen a firkák félúton járnak a kézírás és az agy által létrehozott képek között.

A firkák mesélnek. Virágok, kockák, rácsok vagy nonfiguratív alakok? Firkáinkat sohasem a véletlenek szülik, minden egyes vonásnak, motívumnak megtalálható a pszichológiai háttere. Agyunk valahol máshol jár, néha fel sem tűnik, hogy firkálunk, és az elkészült „műveknek” sem tulajdonítunk nagy jelentőséget, holott sok mindent elárulnak…Az értelmezés azonban más a felnőtt, és más a gyermek firkák esetében. A gyermek számára a firkálás egyfajta önkifejezési, információközlési mód, míg a felnőttek inkább „elrejteni” próbálnak valamit a firkáikkal. A firkák értelmezése a firka létrehozásának körülményeitől is függ. Ha például tudatosan elhatározod, hogy rajzolsz egy házat, mert éppen Activityztek a barátaiddal, akkor nincs sok értelme a rajz pszichikai értelmezésén morfondírozni. A félig tudatos firkák tudatos és asszociatív elemeket egyaránt tartalmazhatnak, és valamivel már többet elárulnak. (A déli órákban rajzolt sült csirkecomb például azt, hogy éhes vagy)  Ám az igazán érdekesek, az előzetes gondolkodás, tervezés nélkül, spontán, intuitív módon született firkák. Amikor nem is vagyunk tisztában azzal, hogy mi késztetett a firkálásra, ugyanakkor maga a tevékenység és az elkészült eredmény bizonyos utóhatást fejt ki. Pl.: megnyugtat, oldja a feszültséget, javítja a gondolkodási funkciókat, a koncentrációt, segít kibontakoztatni a kreativitást, vagy épp ellenkezőleg, felzaklat, eltereli a figyelmet.. A firkálmányok a lelkünk mélyéről jövő jelképes üzenetek, gyakran elnyomott érzelmeink kivetülései, amelyek a szimbólumok egész sorát foglalják magukba. A firkavonalak és formák tehát meglepően sok mindent elárulhatnak érzelmi-hangulati állapotunkról, pszichés közérzetünkről és alapvető személyiségvonásainkról.

Íme néhány firka fejtegetés: Aki csigát rajzol az újság szélére, mély érzelmi bizonytalanságban van, fél?… ha dobozokat rajzolgat, konstruktív gondolkodás, észvezéreltség jellemző rá, de lehet, hogy klausztrofóbiában szenved? …ha gyertyát vet papírra egy nő, az a vágy jele; a férfinél pedig a büszkeségé? Mert firkáink nemcsak jellemünkről, de rejtett freudi ösztönéletünkről is árulkodnak..

-LaM-