Masszőrkereső

-

masszőz, masszőr hirdetés

Újabb csodaszer: a kövirózsa

2016-09-15

A kövirózsa, amellett, hogy a sziklakertek örökzöld dísze és nem igényel folytonos, aprólékos gondozást, csodás gyógyhatással is rendelkezik. A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét, külsőleg és belsőleg, egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő, összehúzó hatása miatt.

 

"Fűben , fában orvosság" , ez a kövirózsákra valóban igaz! Nemcsak szép, szerény növények, hanem gyógyító hatásúak is. Erre a célra a friss vagy szárított leveleket használják, amelyekből préslevet készítenek. A népi gyógyászat egyik legrégibb, sérülések, gyulladások kezelésére használt „csodaszere”. Középfülüregi gyulladások enyhítésére (fülfű) különösen hasznosnak tartották, de használják égési sebekre, vágott sérülésekre, rovarcsípés fájdalmainak csökkentésére, sőt sikeresen tüntetik el vele a szeplőket és a szemölcsöket is.

A kövirózsák a Földközi tengert körülvevő hegyvidékek déli lejtőiről származnak, ahol gyérfüves lejtőkön vagy sziklák réseiben, repedéseiben, jó vizet elvezető talajokon, napsütéses helyeken tenyésznek. Innen terjedtek el az Alpoktól a Balkánig, keletre a Don vonaláig, középpontban a Kárpátokkal. Hála a kertészek és a növénykedvelők érdeklődésének ma már a Föld valamennyi kontinensének mérséklet éghajlatú táján vadon vagy kertekben gyakoriak.

A kövirózsa gyógyhatása:

 • baktérium és vírusölő hatása van,
 • szájüregi fertőzések, rovar- és csaláncsípések, övsömör, orbánc, vágott sebek, égési sérülések kezelésére, és ajakherpesz, futószemölcs leszárítására,
 • ha nedvét egyszerű, gyógyszertári krémbe keverjük, használhatjuk májfolt vagy egyéb bőrelszíneződés halványítására, eltüntetésére,
 • napégés ellen az aloe verával is felveszi a versenyt. (préseljük ki egy alaposan megmosott virág leveleit, keverjük össze egy evőkanál olívaolajjal, adjunk hozzá pár csepp levendulaolajat, és kész is a tökéletes napozás utáni kence)
 • a kövirózsa félbevágott levelét tyúkszem eltávolítására is használhatjuk. (éjszakára rögzítsük a tyúkszemre, majd másnap áztassuk ki a lábunkat, és kapargassuk le az elhalt bőrt. Ismételjük meg esténként, ameddig szükséges)
 • csillapíthatod a gyantázás utáni égő érzést, valamint a viszketést,
 • hatásos a bárányhimlő gyorsabb leszárítására,
 • a levél forrázatát teaként torokgyulladásra, hörghurutra, kisebesedett száj és afta gyógyítására ,
 • a kövirózsa nedvét használd aranyérre és szopástól kirepedezett mellbimbók kezelésére is,
 • gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, külsőleg fájdalomcsillapító, baktérium és vírusölő hatásúaz erős fejfájást általában percek alatt enyhíti, ha egy maroknyi levelet teszünk a homlokra,
 • napjainkban, a kozmetikai iparban is használják

A növény használatának nincs ellenjavallata, semmilyen mellékhatástól nem kell tartani.

-LaM-