Tényleg mérgező a citrusok héja?
Hosszú időt vesz igénybe, amíg az ön által vásárolt gyümölcsöt, leszedik és a pultra helyezik.
Van fogalma arról, hogy mi az ára annak, hogy egy citrom, vagy egy narancs hetekig elálljon, megőrizze szépségét?
Azt is tudja, hogy a gombaölő hatású szerek, amivel a gyümölcsök héját kezelik fenolfélék és például lenyelve és belélegezve is mérgezőek? Ha felszívódnak, kábultságot, vesebántalmakat, légzés- és szívbénulást okozhatnak?
Hosszú időt vesz igénybe, amíg az ön által vásárolt gyümölcsöt, leszedik és a pultra helyezik.
Van fogalma arról, hogy mi az ára annak, hogy egy citrom, vagy egy narancs hetekig elálljon, megőrizze szépségét?
Azt is tudja, hogy a gombaölő hatású szerek, amivel a gyümölcsök héját kezelik fenolfélék és például lenyelve és belélegezve is mérgezőek? Ha felszívódnak, kábultságot, vesebántalmakat, légzés- és szívbénulást okozhatnak?
Még a hazai termékeknél is legalább egy hetet vesz igénybe, hogy az ön által vásárolt gyümölcsöt , leszedjék, elszállítsák, becsomagolják, továbbszállítsák, kicsomagolják és pultra helyezzék. A gyümölcsök egy részét éretlenül szedik le, nehogy megromoljanak, amíg a boltba kerülnek. Így aztán a kérdés : "biztos, hogy friss?"- okafogyottá válik...mert nem, NEM FRISS! Hogy mennyit kell kibírniuk a déligyümölcsöknek, a narancsnak, mandarinnak, grapefruitnak, banánnak? A származási ország ismerete támpontot adhat arról, hogy a gyümölcsök mennyi időt utaznak. A ragyogóan fényes héj sem garancia a frissegségre, ugyanis egyes termékeket viasszal tartósítanak.
De van-e fogalma arról mindenkinek, hogy mi az ára annak, hogy egy citrom, vagy egy narancs hetekig elálljon, megőrizze szépségét? Sajnos, lassan természetessé vált a vegyszeres kezelés, a növényvédő és gombaölő szerek használata. A citrusokban majdnem mindig kimutahatóak vegyszermaradékok. Ezért nem ajánlatos a gyümölcs héját elfogyasztani, vagy süteményekbe felhasználni. De alkoholba áztatni sem, mert a szerves növényvédő szerek alkoholban jól oldódnak.
Azt, hogy a gyümölcsön csak viaszréteg van, vagy növényvédő szerrel is kezelték-e, a termék címkéjén vagy az üzletben a hozzá kapcsolódó feliraton, molinón fel kell tüntetni. A vásárlóval azt is közölni kell, ha a héj fogyasztásra alkalmatlan . (derül ki a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) közleményéből)
A citrusfélékhez leggyakrabban használt gombaölő szerek bifenil (E230), orto-fenil-fenol (E231), nátrium-orto-fenil-fenolát (E232), tiabendazolt (E233), imazalil, prokloláz
A bifenil biológiai hatása: megakadályozza a penészgombák növekedését, ezért az élelmiszeriparban tartósítószerként alkalmazzák, elsősorban citrusfélék szállítása során.
A fenolfélék például lenyelve és belélegezve is mérgezőek, ha felszívódnak, kábultságot, vesebántalmakat, légzés- és szívbénulást okozhatnak.
Az üzletekben található aszalt vagy kandírozott citrushéj-készítmények csak felületkezelés nélküli gyümölcsből készülhetnek, ezért süteményeknél a friss reszelt héj helyett ezeket érdemes használni.
-LaM-