Milyen az igazi húsvéti sonka?
A legtöbben parasztsonkának ismerik, amit már messziről elárul jellegzetes füstös-zamatos illata. A sonka az egyik elmaradhatatlan kelléke a a húsvéti menüknek. Az ünnep előtt zavarba ejtően nagy a sonkák piaci kínálata. Igazából mi számít tradicionálisan húsvéti sonkának?
A legtöbben parasztsonkának ismerik, amit már messziről elárul jellegzetes füstös-zamatos illata. A sonka az egyik elmaradhatatlan kelléke a a húsvéti menüknek. Az ünnep előtt zavarba ejtően nagy a sonkák piaci kínálata. Igazából mi számít tradicionálisan húsvéti sonkának?
Kedvenc hentesem a hagyományos füstölésű parasztsonkát ajánlja az ünnepi asztalra, olyat, amit keményfán füstöltek és magyar gyártók készítenek. A hagyományos húsvéti sonka kiváló minőségű húsból készül. Sózzák és füstölik. Nem kell hozzá semmi egyéb. Más lesz a végeredmény, ha különböző adalékanyagokat, vizet, ízfokozókat használnak a sonka-gyártáshoz. A gyorspácolás következtében sok víz marad a sonkában, ezáltal növekszik a súlya. Így gyakorlatilag vizet is vásárolunk sonkaáron. Szárított sonka az év minden időszakában kapható már a szaküzletekben, lehet vele gazdagítani a kínálatot, de nem ez a klasszikus húsvéti. A tormához, a tojáshoz, a friss kenyérhez a paraszt- vagy a kötözött sonka illik.
A húsvéti sonka a jólét jelképe volt, amit a 40 napos böjt után fölszeleteltek. A kalács, a bárányhús a tojás, a torma és a friss primőrök mind hozzá tartoznak a húsvéti aztalhoz.
Tanácsos attól a kereskedőtől beszereznii az ünnepi sonkát, akinél év közben is vásárolunk, akiben megbízunk, ismerjük az áruit.
A húsvéti sonka főzése: A megvásárolt sonkát néhány órára áztassuk hideg vízbe, hogy az intenzív füstszagot elveszítse és csökkenjen a sótartalma. A főzővizet fűszerezhetjük vöröshagymával, fokhagymávak, babérlevéllel, egész fekete borssal. Kis lángon főzzük, mint a húslevest. Hagyjuk a vízben kihűlni a sonkát.
-LaM-