Masszőrkereső

-

masszőz, masszőr hirdetés

Miért is számoljunk bárányokat?

2016-08-04

Bármilyen hihetetlen, van némi alapja annak a régi tanácsnak, hogy aki nem tud elaludni, az számláljon képzeletbeli bárányokat. A gyapjas teremtmények vizualizálása a jobb agyféltekét dolgoztatja meg,  a számlálás viszont a balt. A két agyfélteke együttes működése pedig nagyobbfokú koncentrációt eredményez. Csak a bárányokra figyelünk, elfelejtjük a munkahelyi gondokat, a családi problémákat vagy az attól való félelmet, hogy nem tudunk elaludni.

Ha reggel egy kicsit belehallgatnánk az irodai kávéfőző körüli beszélgetésekbe, az a benyomásunk támadna, hogy az ágyban forgolódás és hánykolódás afféle nemzeti sport. Manapság egyre kevesebben mondják, hogy éjjelente jól kialusszák magukat. A jelek szerint, mindenkinek megvan a véleménye erről a kérdésről, s a valóban rossz alvásnak számos oka lehet

A 21. századi rohanó életmódból adódó stressz, az egyszerre végzendő többfele feladat, az anyagi és családi gondok, az egészségi problémák, a villogó elektronikai szerkentyűkkel telezsúfolt hálószobák és még sorolhatnánk.Sokan állítják azt, hogy több más egészségi rendellenességhez hasonlóan a probléma beismerése az első lépés a megoldás felé. Az álmatlanság okaként alvásspecialisták legelőször valószínűleg a "nem megfelelő alváshigiéniát" említenék. Hogy ez mit jelent? Nem mást, mint rossz alvási beidegződést, nem megfelelő alvási szokásokat, melyek azonban a legtöbb esetben könnyen orvosolhatók.

Íme az amerikai Országos Alvás Alapítvány tanácsai:

  • Mindennap ugyanabban az időben keljünk és feküdjünk
  • Ne dohányozzunk, a lefekvés előtti órákban koffeint se fogyasszunk
  • A lefekvést megelőző órákban ne igyunk szeszes italt
  • Mozogjunk rendszeresen, de az edzés lefekvés előtt legalább 3 órával érjen véget
  • Alakítsunk ki mindennapi levezető rutint, azaz lefekvés előt pédául lapozgassunk egy könyvet, hallgassunk megnyugtató zenét, relaxáljunk.
  • Alakítsunk ki alvást segítő sötét, csendes és kényelmes környezetet.
  • Az esetleges alvást segítő szerek szedésének megfelelő módját mindig beszéljük meg szakemberrel.

Aludjunk királyként! Ha pocsékul alszunk, tarrtozunk magunknak annyival, hogy megvegyük a lehető legkényelmesebb ágyneműt, kényelmes legyen a matracunk és a párnánk. Sokan az " emlékező habból" (memory foam) készült matracra esküsznek, amely egyenletesen osztja el a testre nehezedő nyomást, így nem alakulnak ki nyomáspontok.  A kókuszmatracokat ugyancsak sokan ajánlják.

Hajdinát a párnába! A hajdina gondosan megtisztított maghéjával töltött párnák kényelmességéről használóik ódákat zengenek. Egy tíz párnatípusra kiterjedő vásárlói elégedettségi felmérésben a hajdinapárna a második helyezést érte el.

Gyógyerő a konyhából!

  • Igyunk nyugtató kamillateát.
  • Szokjunk rá a levendulaolajra, egyes tanulmányok szerint a lefekvés előtt belélegzett levendula-illóolaj segít az álmatlanságban szenvedőknek.
  • Nassoljunk magokat, a tökmag , a szezámmag és a napraforgómag sok L-triptofánt tartalmaz- ez a vegyület nélkülözhetetlen a nyugtató hatású idegi ingerületátvivő anyag, a szerotonin termeléséhez.
  • Igyunk tárkonyteát, a francia népi gyógyászat szárított tárkonyból készült teát javasol álmatlanság ellen.
  • Kászítsünk tejkoktélt, az álmatlanság ellen legismertebb házi "orvosságok" egyike a meleg tej. Ha némi szénhidráttal fogyaszjuk, a tejben lévő triptofán könnyebben bejut az agyba. Igazuk volt nagyanyáinknak, amikor azt mondták, forráspontig melegített tejbe keverjünk egy teáskanálnyi mézet vagy barnacukrot.

Ha kipróbáltuk a fentebb emlegetett módszereket, de egyik sem segíett, keressük fel a háziorvost! Az álmatlanság sokféle rendellenesség tünete lehet, illetve bizonyos gyógyszerek mellékhatása is. A testi problémák kizárása után valószínűleg alvásambulanciára küldenek, ahol szakszerű kezelésben részesülünk.
-LaM