Masszőrkereső

-

masszőz, masszőr hirdetés

Klíma kisokos

2017-06-22

Egy gombnyomás a melegben és máris kellemes hűvös levegő árasztja el a lakást vagy az autót. Segít az allergiásoknak is, ha helyesen használjuk.
A légkondicionálók azonban veszélyeket is rejthetnek, nem árt odafigyelni rájuk.
 

Fontos, hogy helyesen használjuk a légkondit! Ne hagyjuk közvetlenül magunkra  ömleni a kiáramoló hideg  levegőt, mert könnyen megbetegszünk tőle. Megfázunk, vagy összeszehetünk egy izületi vagy arcüreggyulladást. Ne mínuszokra törekedjünk, hanem a komfortérzetre, amit biztosíthatunk magunknak.  A kinti és benti levegő hőmérséklet közötti eltérés 6-8 foknál több ne legyen!

De nemcsak a hideg, hanem a készülékből kitóduló levegő minősége is káros lehet az egészségünkre. Ha sokat tüsszögünk, de nem vagyunk allergiások és nincs más diagnosztizált betegségünk sem, gond lehet a szerkezet szűrőjével és emiatt a masina az összegyűjtött port fújja a légtérbe. Ez főleg  az allergiásoknak okozhat sok kellemetlenséget. Ám amikor a légkondícionáló hűtőfolyadéka elfertőződik és a benne levő baktériumokat  a készülék  szétszórja a helyiségben az már komoly fenyegetés az egészségünkre nézve. Így ugyanis megkaphatjuk a Legionella pneumophila baktérium által terjesztett légionárius betegséget. Ez influenza szerű tünetekkel jár (magas, láz, köhögés, nehéz légzés), súlyosabb esetekben tüdőgyulladáshoz vezethet.

A légkondicionálónak nem csak a szűrője koszolódhat el.
A működés közben keletkezett víz feloldja a gépben lerakódott szennyeződéseket, amelyek így koncentráltabb formában kerülnek vissza a levegőbe.
Ezért fontos a készüléket évente legalább egyszer, de ha nyugodtak akarunk lenni, akkor kétszer kitisztíttatni. Fontos:klímaberendezést csak megfelelő képesítéssel rendelkező szakember szerelhet, javíthat!

Mi alapján válasszunk berendezést? Fontos a helyiség mérete, az üvegfelületek nagysága, az ablakok minősége. Persze lényeges az ár is, de mérlegeljünk a vásárláskor, hiszen  a legolcsóbb klímák is 5-8 évig működőképesek és egyáltalán nem mindegy mekkora áramszámlát csinálnak nekünk.

 

-LaM-