Masszőrkereső

-

masszőz, masszőr hirdetés

Hogyan szárítsunk fűszereket?

2017-06-07

Ma már talán senkit nem kell meggyőzni arról, hogy a friss fűszerek használatával finomabb, élénkebb, intenzívebb ízeket adunk az ételeknek. Viszont nem mindegyik fűszernövény tartható el egész évben, ezért érdemes már jó előre gondolni a téli hónapokra is. Saját magunk is termeszthetünk a kertünkben vagy akár a balkonládában is növényeket, tartósítani sem nehéz őket és még mindig jobb, mint a boltban kapható bezacskózott változat.

A fűszernövények többsége augusztus első heteiben tartalmazza a legtöbb értéskes illóolajat. Érdemes ilyenkorra időzíteni a begyűjtést. A legtöbb növény jól viseli a szárítást, hiszen eleve nem túl nagy a nedvességtartalamuk. Természetesen szárítás előtt mossuk meg a leveleket. A kakukkfű, majoránna, babér, borsikafű, oregano, rozmaring, kapor mind jól tűri az egyszerű levegőn szárítást. 6-8 ágat vágjunk le a növényről és az aljuknál fogva szorosan kötözzük össze spárgával. Számoljunk azzal is, hogy a növény jól összeszárad és könnyen kipotyoghat. A csokrokat akasszuk meleg, száraz, pormentes,de nem túl világos helyre. A tűző napon a növények veszítenek az erejükből és a színükből is. A szárításhoz 4-5 nap elegendő.  Használhatunk sütőt vagy aszalógépet is, akkor az előzőnél gyorsabb eredményt érünk el. Különösen a magasabb nedvességtartalmú leveleknél érdemes a modern világ vívmányait is bevetni: mint például a zsálya, bazsalokom, metélőhagyma, zellerzöld. Aszalógépben vagy sütőben néhány óra alatt megszáríthatjuk a növényeket.

Tárolás:Sokan összezúzzák a szárítmányt, pedig célszerű csak a felhasználás előtt összetörni, mert így intenzívebb ízeket kapunk. Jól záródó üvegekben tartsuk őket, hogy az aromájuk megmaradjon.

Feltétlenül jelöljük egyértelműen, melyik üvegbe mit tettünk, mert nem biztos, hogy néhány hónap múlva is meg tudjuk különböztetni például az oregánót és a majorannát.

-LaM-