Masszőrkereső

-

masszőz, masszőr hirdetés

Ha nagyon ingadozik a vérnyomás

2016-12-22

Akkor most tünet vagy betegség? A magas vérnyomás tünet, hiszen mögötte számos kiváltó ok húzódhat, ugyanakkor önmagában is értelmezhető betegségként. Láthatatlan, csendes gyilkos, alattomosan szedi áldozatait.

Bár az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma az érrendszer nem megfelelő működése, sokan még csak észre sem veszik.  Hogyan lehetséges, hogy akár évekig rejtve maradhat a tünet? Lehetnek arra utaló jelek, hogy a vérnyomás túl magas, alacsony , vagy ingadozó, sokaknál azonban mégsem okoz  jól észrevehető, markáns problémát. Míg egyesek számára a 160/100 Hgmm érték panaszokat okoz, mások a 200/120 Hgmm-nél sem éreznek semmi különöset. Ettől függetlenül, évek alatt mégis súlyos károkat okozhat a keringésben.

Mi okozza? A magas vérnyomás 90-95 százalékában nem tudnak jól körülírható betegséget azonosítani a háttérben. A hajlamot örökölhetjük, fokozottabb a kockázat , ha a családban előfordult szív- és érrendszeri betegség, ezért ahol  szívroham, stroke, érelzáródás szerepel a családi kórtörténetben, ott az elfogadottnál alacsonyabb vérnyomás beállítására  törekednek . Szintén rizikótényezőnek  számítanak: a cukorbetegség, az elhízás, a vérzsír anyagcserezavarok, a dohányzás, a tartós stressz,  a sok só fogyasztása.

Mint a libikóka! Egyszer fent....A magas vérnyomás kezelésekor az egyik legfontosabb kérdés, hogy van-e más betegségünk is, illetve szükség lesz-e gyógyszerre ahhoz,  hogy kordában tartsuk a várnyomást.  Ha van rá lehetőség, igyekezni kell pusztán életmódi tényezők megváltoztatásával visszaállítani a normál értéket.  Ugyanakkor a gyógyszeres kezelés mellett is szükséges a rendszeres kontroll. Túlkezelés esetén ugyanis a vérnyomás túlságosan  alacsonyra csökkenhet az alkalmazott terápia mellett. Ilyenkor a szervezet mindent elkövet, hogy a vérnyomást megemelje, vagyis kompenzáljon és beállhat a libikóka effektus: a túl magas és túl alcsony értékek váltakozása. A megoldás ilyenkor, a gyógyszer adagjának kontroll alatti csökkentése.

Több mint kilencmillió ember hal meg évente magasvérnyomás következtében (WHO)

-LaM-