Masszőrkereső

-

masszőz, masszőr hirdetés

Előzzük meg a téli betegségeket!

2016-09-26

Eljött az őszi immunerősítés ideje. Kezdjünk el készülni a télre, használjuk ki az ősz terméseit! A hideg, nyirkos idővel a meghűléses betegségek időszaka is beköszönt. Szerencsére most még bőven akad friss termés a piacokon, melyekkel érdemes feltölteni vitaminraktárainkat, ha a hűvös időben is szeretnénk egészségesek maradni.

A nyárhoz hasonlóan ősszel is zöldségek és gyümölcsök gazdag választékát kínálják a termelők, melyek a hazai étkezési hagyományokat éppúgy kiszolgálják, mint a különböző diétát követők igényeit. Szervezetünket bőségesen feltölthetjük a szükséges vitaminok és ásványi anyagok összességével, melyek jó szolgálatot tesznek a szűkülő, téli kínálat idejére is.

Lédús gyümölcsök:A gyümölcsök, magas rosttartalmukkal javítják az emésztőrendszer működését, megkötik a káros bomlástermékeket és csökkentik az éhségérzetet. Magas antioxidáns vegyületeiknek és vitaminjaiknak kiváló immunerősítő hatásuk köszönhető, míg ásványi anyagaik révén a szervezet sav-bázis egyensúlyát tartják fenn, és résztvevői bizonyos anyagcsere-folyamatoknak. A bennük lévő szénhidrátok gyorsan felszívódnak, jól hasznosulnak, ezért hirtelen megterhelésnél előnyös lehet a fogyasztásuk. Más cukorforrásokkal ellentétben nem okoznak szomjúságérzetet. Magas folyadéktartalmuk lassabban szívódik fel, mint a víz, így kisebb terhet ró a vesékre. A lédús gyümölcsök folyadéktartalma 75-90% között mozog. Érett példányaik enzimtartalma jelentős, lipid- és fehérjetartalmuk nem számottevő. Szénhidrátjaik mennyisége fajtánként eltérő, 2-24% között változik. Szinte mindegyikről elmondható, hogy fontos rostforrások. Vitaminok közül a C-vitamin és a karotin hordozásban jeleskednek, míg az ásványianyag-tartalomra elsősorban a kálium, a kalcium, a magnézium, a vas és a foszfor jellemző. A lédús gyümölcsök közül ősszel elérhető az alma, a körte, a szilva, a szőlő, a szeder és az áfonya.

Sokszínű, változatos zöldségek: A zöldségfélék azon növényi részek - termés, virág, hajtás, szár, levél, gumó, gyökér, mag -, melyek nyersen vagy konyhatechnikai feldolgozást követően emberi fogyasztásra alkalmasak. Élettani hatásuk a gyümölcsökéhez hasonló. Bővelkednek vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidáns vegyületekben, enzimekben, rostban. Alacsony kalóriatartalmukkal a fogyni kívánók étrendjének bázisát képezik. Íz- és illatanyagaik támogatják az egészséges emésztőrendszer munkáját.
Ősszel is elérhető a kabakosok közül a tök, a cukkini, a sütőtök, a csucsorfélék közül paradicsom és a paprika, a káposztafélék közül a fejes káposzta, a vöröskáposzta, a kelkáposzta, a karfiol és a brokkoli. A kínálat viszont ennél is sokkal bővebb, hisz ilyenkor teremnek a gyökérzöldségek, a hagymafélék és a hüvelyesek is. Sokféleségük nemcsak külsejük alapján igaz, de összetételük és élettani hatásuk is szerteágazó. Íz- és zamatanyag szempontjából a gyökérzöldségek és a hagymafélék állnak az élen. A kabakosok könnyű rostozatuk, alacsony kalória- és magas folyadéktartalmuk miatt gyógydiétákba illeszthetők. A káposztafélék az indol- és izotiocianát-tartalmuknak, míg az élénk színű csucsorfélék a likopin-, kapszantin- és karotintartalmuknak köszönhetően fontos alkotóik a daganatellenes diétának. Szinte az összesre jellemző a magas C-, B1-, B2-vitamin-, niacin-, folsav-, karotin-, kálium-, kalcium-, foszfor- és magnéziumtartalom.

-LaM-