Masszőrkereső

-

masszőz, masszőr hirdetés

Előzzük meg a strandfertőzést!

2017-06-21

Végre itt a vakáció, kitört a kánikula, leggyakrabban strandra vagy vízpartra járunk felüdülni. Ám a fürdőzések kapcsán nem árt elővigyázatosnak lenni. A természetes és a mesterséges vizekben élő kórokozók főként a nőknél kellemetlen panaszokat okozhatnak, amelyek a fertőzést követően napokkal, hetekkel  később is jelentkezhetnek.

A leggyakoribb strandolás utáni panasz a hólyag-gyulladás. A statisztikák szerint  a nők többsége, közel 80 %-a, élete során átesik eme "felfázós" tüneteket produkáló  kellemetlenségen. Valójában a hólyagba bejutott kórokozók a felelősek a tünetekért. Az érintettek elsősorban görcsös vizelési ingerről panaszkodnak, azonban a vizelet csak cseppekben ürül, égő, szúró fájdalom, esetleg vér kiséretében. Legtöbb esetben szükséges az antibiotikumos kezelés, emellett fontos a bő folyadékbevitel is.

A nem kellő tisztaságú fürdővizek nemcsak a hólyagban, hanem a hüvelyben is okozhatnak fertőzést.  A megbetegedést egysejtű élőlények, (pl. a Trichomonas vaginalis) gombák (pl. a Candida) is előidézhetik. A tünetek ( égő, viszkető érzés ) kezelése egyszerű, ám a gyakran visszatérő,  krónikussá  váló panaszok megszüntetése már kevésbé könnyű.

A  meleg vizes medencékben jóval gyakoribbak a fertőzések. A hideg vizek nem kedveznek a baktériumok és a vírusok szaporodásának, ezért előfordulásuk is ritkább. A termálvizek sem tartalmaznak kórokozókat.

Fontos, hogy ne feledkezzünk meg a megelőzésről! Ha betartunk néhány fontos szabályt, akkor nem kell lemondanunk a strandolás és a fürdőzés örömeiről. Ennek kulcsa:

  • hogy sok folyadékot igyunk, mert így felhígul a vizeletünk, amelynek következtében csökken a baktériumok koncentrációja
  • lázas vagy hasmenéses beteg ne menjen medencébe
  • a vízből kijőve mindig zuhanyozzunk le és azonnal cseréljük a fürdőruhát szárazra
  • a strandok homokja fertőzött lehet, (pl.állat ürülékkel)ezért homokozás után azonnal mossunk kezet
  • az intim védelem erősítése érdekében válasszunk  tejsavas tisztálkodó szereket
  • hasznos a bidé vagy  tejsavas intim törlőkendők használata.

-LaM-