Masszőrkereső

-

masszőz, masszőr hirdetés

Egy csésze egészség

2016-09-15

Egy csésze tea mindig jól esik! A tea kedvező élettani hatásairól több ezer tanulmány született már. A világ legnépszerűbb itala egyben talán a legegészségesebb is. Magyarországon az egy főre jutó teafogyasztás 100 gramm alatt marad, míg kávéból 3 kilónál is többet iszunk évente! Ezzel az eredménnyel a világ teaivóinak listáján hátul szerepelünk. Pedig a tea több önmagánál - egy csésze egészség, nyugalom és béke.

 

A teacserjének csúcsos, piramishoz hasonló koronája van. Vadon több méteresre is megnő, a teakertekben azonban egy-másfél méteresre metszik. A koronája ekkor gömb alakban szétterül - így könnyebb szüretelni. A cserje kifejlett levele kemény, fényes, sötétzöld színű. A leveleket a növény 3 éves korától 15 éves koráig szüretelik, tavasztól nyár végéig. A szüretelők már szedés közben osztályozzák a leveleket, és a különböző minőségűeket külön gyűjtik. A tea négy fő fajtáját a feldolgozásuk módja szerint csoportosítjuk.

A teacserje levelei leszedés után hamarosan barnulni és oxidálódni kezdenek, ha nem szárítják meg őket gyorsan. Az oxidációt egy előre meghatározott ponton megállítják úgy, hogy hevítéssel eltávolítják a levelekből a nedvességet. A fehér tea fiatal levelekből készül, oxidálódás nélkül. A zöld tea a levelek minimális oxidációja során keletkezik. Az oolong (vörös) tea készítésekor az oxidációt a folyamat közepén megállítják, míg a fekete tea esetében az megszakítás nélkül lezajlik.

Kinek ajánljuk?

Fekete tea:  A hagyományos , erős ízek kedvelőinek, akik gyors felfrissülésre vágynak. A világ teafogyasztásának 90 százalékát a fekete tea adja. A fekete teák közé tartozik a népszerű Assam, a gyümölcsösebb Darjeeling és a testes Ceylon is. Gyakran ízesítik - legtöbbször a bergamott olajjal aromássá tett  Earl Grey-jel találkozhatunk, de használhatnak  jázmint, rózsát, lótuszt, mentát, vagy fúszereket (gyömbért, kardamomot, fahéjat, sőt még babérlevelet is). Szintén népszerűek a mesterséges gyümölcsaromákkal dúsítottak is.

Zöld tea:  Aki ügyel a testi-lelki egészségére és akinek fontos a spiritualitás.A keleti kultúrákban igen népszerű zöld teát már négyezer éve fogyasztják, nemcsak frissítő italként, de gyógyszerként is.  Mivel az előkészítés közben  minimális oxidációnak van kitéve, rengeteg benne a polifenol és antioxidáns. Nagyon kedvező hatásai vannak: például, hozzájárul az egészséges testsúly megtartásához.

PU-erh tea: Aki lágyabb ízre és igazi luxusra vágyik. A pu-erh tea fermentált ital, a tealeveleket az előkészítés során hetekig, hónapokig, sőt akár több évig érni hagyják, melynek köszönhetően az illata és az aromája megváltozik, az íze padig lágyabb lesz. Különlegessége, hogy formába préselik,  ezekből a formákból kell mindig annyit leválasztani, amennyire szükség van. Igazi luxustermék, egy időben az ára  az aranyéval vetekedett.

Fehér tea: Azoknak, akik különleges ízre és különösen kedvező élettani hatásokra vágynak. A császárok italának tartott fehér tea igen ritka, a világon mindössze két helyen termesztik és a növénynek csak a bimbódzó levelét használják fel. Alig néhány napig lehet szedni a leveleket, melyeket az után hagynak megfonnyadni. Antioxidáns tartalma  igen magas és nagyon pozitív hatásai vannak az egészségre. Íze lágy, de karakeres.

Gyógyító főzet: A kínaiak az évezredek során sokféle bajt orvosoltak a teacserje leveléből készült főzettel. Úgy gondolták, hogy az ital jó fejfájásra, kelésre, tumorra, illetve hólyagbántalom és hasmenés ellen. A japánok úgy tartották, hogy az egészség megőrzését az öt legfőbb szervünk (a szív, a máj, a lép, a vese és a tüdő) összhangja biztosítja. Ezek mindegyikének megfelel egy íz. Mivel a legfőbb szervhez, a szívhez a keserű tartozik, ha teát iszunk, az megerősíti a szívünket és az egész szervezetünket. A legfrissebb tanulmányok eredménye is teaivásra biztat.

Ahogy az angolok isszák: Az ötórai tea nem csupán szertartás. Meghitt együttlét a családtagokkal, barátokkal, pihentető átmenet a munkával töltött órák és az este között. Gyakran egybekötik az uzsonnával is, ahol a tea mellé sütemény, kenyér és dzsem, de legalább egy kis keksz is jár. Az angolok előszeretettel isszák tejjel a teát. Fontos szabály: először mindig a tejet kell kiönteni, és csak ahhoz hozzáadni a teát, így a tej nem válik zavarossá.

-LaM-