Masszőrkereső

-

masszőz, masszőr hirdetés

Csodadiéták górcső alatt

2016-11-11

A sikeres fogyókúra titka, a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres mozgás. Mégis minden évtizedben  más és más módszerek hódítanak. Vessünk össze hármat! A felelősségteljes döntéshez mérlegelni kell és figyelembe venni az esetleges következményeket, melyek olykor maradandóak is lehetnek.

Mediterrán módszer

A Görög-, Spanyol-, és Olaszországban "őshonos" étrend pozitívumai miatt, a világ más részein is elterjedt. Tudományos kutatások szerint azoknál, akik a mediterrán életmódot követik, jóval ritkábban fordulnak elő szív-és érrendszeri megbetegedések, mint a másképpen táplálkozóknál. A titok az ételek antioxidáns tartalmában rejlik, ami csökkentheti a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát is. A mediterrán étrendben mindennaposak az alábbi élelmiszerek:

 • halak, tenger gyümölcsei, zsírszegény húsok, tojás, valamint, tej, joghurt, kefír, sajtok
 • durumlisztből készült pékáruk, tészták, illetve rizs és más gabonafélék
 • a lencse különféle változatai (barna, vörös)
 • a zöldségek közül jellemzően a paradicsom, cékla, brokkoli, karfiol, articsóka, répa, cikória, saláta- és hagymafélék, paprika
 • a gyümölcsök közül az eper, málna, narancs, citrom, mandarin, grépfruit, szőlő, barack

Értékelés: A gabonafélék, a hüvelyesek, a zöldségek és a gyümölcsök rosttartalma a szervezetbe jutva akadályozza az energiát adó tápanyagok gyors felszívódását. Így nehezebben tudjuk túlenni magunkat és csökken az elhízás lehetősége. A mértékkel használt olivaolajjal és az omega-3 zsírsavakban gazdag halak fogyasztásával kevesebb koleszterint veszünk magunkhoz, amivel több betegség kialakulását kerülhetjük el.

A 90 napos módszer

Ennek a programnak a lényege, hogy mindennap más-más típusú tápanyagot kell fogyasztani. A javasolt sorrend a következő:

 • fehérjenap -tejtermékek, húsok, tojás
 • keményítőnap-zöldségek
 • szénhidrátnap-gabonafélék, kenyér, tészta, rizs
 • gyümölcsnap
 • havonta  egy alkalommal be kell iktatni egy víznapot

Értékelés: Az egyes napokon fogyasztott élelmiszerek között jelentős energia- és tápanyageltérés van, így az eljárás esetleg megterhelő lehet a szervezet számára. Aki ezt a módszert választja, elsősorban a tápanyaghiány miatt tud megszabadulni a kilóitól.

Vércsoportdiéta

A módszer egy téves megközelítésen alapul, amelynek érvényességét máig sem igazolták. A diéta "kitalálója" a számos táplálékban megtalálható lektinek hatásából indul ki, amelyek szerinte a vércsporttól függően gyakorolnak káros hatást a szervezetre. Így  vércsoportok szerint határozza meg, ki mit ehet és mit kell kerülnie.

 • A vércsoport - számukra a vegetáriánus étrend ajánlott. Ám ennek szakszerűtlen összeállítása vas-, cink-, B12-,vitaminhiányt okozhat és kirekeszthet esszenciális aminosavakat.
 • B vércsoport - nekik nagy mennyiségű hús, hal és tojás fogyasztását ajánlják. Ez az egyoldalú táplákozás akár köszvény kialakulásához is vezethet.
 • AB vércsoport - Rájuk állítólag kevés gyomorsav és a gyengébb immunrendszer jellemző. Ezért részükre szemivegetáriánus étrendet ajánlanak, ami azonban megfelelő ellenőrzés nélkül szintén tápanyaghiányhoz vezethet.
 • 0 vércsoport- ők a módszer szerint annyiszor ehetnek húst, ahányszor csak kívánják.  ám a túlzott húsfogyasztás összefüggésben állhat bizonyos szív- és daganatos betegségek kialakulásával.

Értékelés: A táplákozási szakemberek közül sokan úgy vélik, hogy a  vércsoport diéta több szempontból is szemben áll a jelenlegi táplákozás-egészségügyi ismereteinkkel. Egyoldalú étrendet javasol, ami  hiányállapotok kialakulását okozhatja.

Minden fogyókúraötletet beszéljen meg a háziorvosával, dietetikusával! A dietetikus személyre szabott, koplalásmentes diétát állít össze. Ennek köszönhetően kilók egészséges ütemben távoznak, és nem jönnek vissza. Hiszen gyors fogyás akár a bőrünkön is visszafordíthatatlan nyomokat hagy, így érdemes kétszer is meggondolni ér-e ennyit az egész. A másik fontosabb veszélye az anyagcsere lelassulása ill. a vitaminok kevés bevitele súlyos-későbbi- betegségek, kialakulásához vezethet. A mai rohanó világban érthető, hogy minden esetben megpróbáljuk elérni az álomsúlyt a lehető leggyorsabban és legkényelmesebben.
Másrészről elképzelhető, hogy ezek a sokat ígérő diéták esetenként beválnak, viszont a várható negatív következményekkel nem számol senki. A legtöbb diétázó azt tapasztalja, hogy a diéta elteltével viszonylag gyorsan a leadott felesleg dupláját szedi fel vissza. Minden ember más, így személyenként változó a tápanyagigény és az energia-bevitel, amely sok mindentől függ. Fizikai aktivitástól, testsúlytól is.

-LaM-