Masszőrkereső

-

masszőz, masszőr hirdetés

A világ legfurcsább fóbiái

2016-11-10

Nem vagyunk egyformák, a félelmeink is mások. Néha viccesnek tűnik egy-egy fóbia, de akit tényleg rettegéssel tölt el, mert már-már a  félelem börtönébe zárja, annak csöppet sem az. A fóbiás beteg rendszerint tisztában van a szorongás túlzott mértékével, de az adott tárgyat, személyt, jelenséget a valósnál mégis félelemkeltőbb tulajdonságokkal ruházza fel, majd igyekszik elkerülni a vele való találkozást. Tanuljunk meg együtt élni a félelmeinkkel! Ez teljesen természetes, velünk született, evolúciós örökségünk: aki nem félt, elpusztult.

 

 

A fóbia indokolatlan viszolygás vagy ösztönös félelem meghatározott tárgyaktól, helyzetektől vagy személyektől, amely(ek) igazolhatatlan voltát a személy is felismeri, de szabadulni nem tud tőle. Mindannyian félünk valamitől. Ez teljesen természetes, velünk született, evolúciós örökségünk: aki nem félt, elpusztult. De fontos, hogy kordában tartsuk, azaz ne hagyjuk, hogy eluralkodjon felettünk, fogadjuk el a létezését, s kontrolláljuk.A fóbiákhoz gyakran társulnak pánik rosszullétek. Ez azt jelenti, hogy a félelmet keltő tárgy, személy, szituáció közelében, vagy annak csak lehetősége, gondolata esetén is a beteg súlyos szorongásos rosszullétet él át halálfélelemmel, szívdobogásérzéssel, fulladással, remegéssel, verejtékezéssel, hasi diszkomfort érzéssel, szédüléssel. Ezt követően a hasonló helyzeteket is elkerüli, illetve biztonsági intézkedéseket tesz, hogy mindig kéznél legyen a gyors segítség, ha erre nincs mód, inkább elkerüli az adott szituációt. Minden fóbia fokozatosan alakul ki, és jelentős mértékben befolyásolja egy ember viselkedését és a funkcionálásra való képességét. A pszichológia nyelvén szólva a fóbia a múltból eredő félelmek és megoldatlan problémák következménye. A "fóbia" szó a görög "phobos"-ból ered, aminek a jelentése félelem, pánik, elfutás valami elől.

A fóbia jelei: szédülés, szapora szívverés, erős izzadás és hányinger, nyomott kedélyállapot, alkohol vagy kábítószerek túlzó használata, légszomj, stb.

A fóbia kezelésének lehetőségei: A fóbiás rendellenességek leggyakoribb kezelése a pszichoterápia (a mentális és emocionális problémák kezelése). A fóbia tüneteinek enyhítésére az orvos vagy a pszichiáter gyógyszert is felírhat (általában antidepresszánst).

A fóbiák fajtái

  • A társas fóbia a társasági helyzetektől vagy a más emberekkel, különösen új emberekkel való kapcsolattól való félelem.
  • Az agorafóbiában szenvedő emberek a nyílt terektől és az olyan helyektől félnek, ahol sok az ember (zsúfolt helyek), például  buszok és vonatok, bevásárlóközpontok, repülőgépek.
  • A klausztrofóbia egy szorongásos betegség, a zárt terektől, a bezártságtól és a korlátozottságtól való félelem. Azok az emberek, akik ebben a fóbiában szenvednek, általában kerülik a lifteket, a buszokat, a repülőgépeket, a zsúfolt helyeket és a kis, zárt tereket.

  • A thanatofóbia a haláltól és a saját létezésünktől való félelem

  • A hipochondria egy mentális rendellenesség, mert azok, akik hipochondriában szenvednek, állandóan attól félnek, hogy megbetegszenek

A leggyakoribb fóbiák

     Ablutofóbia – a mosástól és a fürdéstől való félelem

     Hemofóbia – félelem a vértől

     Ambulofóbia – a sétálástól való félelem

     Autofóbia – az elszigeteltségtől vagy az egyedülléttől való félelem

     Barofóbia – félelem a gravitációtól

     Dextrofóbia – a test jobboldalán lévő dolgoktól való félelem

     Didaskaleinofóbia – az iskolába járástól való félelem

     Dromofóbia – félelem az úton való átkeléstől

     Dishabiliofóbia – félelem a mások előtt való levetkőzéstől

     Erotofóbia – félelem mindentől, ami a szexualitással kapcsolatos

     Eufóbia – az attól való félelem, hogy jó híreket hallunk

     Philofóbia – a szeretettől való félelem

     Phobofóbia – a félelemtől való félelem

     Genofóbia – félelem a szextől

     Gymnofóbia – félelem a meztelen testektől

     Heliofóbia – a Naptól való félelem

     Coitofóbia – a nemi közösüléstől való félelem

     Coulrofóbia – félelem a bohócoktól

     Ombrofóbia – félelem az esőtől

     Optofóbia – félelem attól, hogy kinyissuk a szemünket

     Cacofóbia – a csúnyaságtól való félelem

     Chrometofóbia – félelem a pénztől

     Medorthofóbia – félelem a felálló pénisztől

     Nomofóbia – félelem, hogy nem tudjuk használni a mobiltelefonunkat

     Pedofóbia – félelem a gyerekektől

     Melofóbia – félelem a zenétől

     Panfóbia – félelem mindentől

     Peccatofóbia – a bűnözéstől való félelem

     Trypanofóbia – félelem az injekcióktól

     Triskaidekafóbia – a 13-as számtól való félelem

-LaM-